1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Uit elkaar: hoe werkt dat met de gezamenlijke woning?

Gera Visser-Hijkoop
Gera Visser-Hijkoop Hypotheekadviseur- Teamleider Hypotheken
Uit elkaar: hoe werkt dat met de gezamenlijke woning?

De beslissing is gemaakt, jullie zijn geen stel meer en gaan uit elkaar. Een grote verandering in jullie leven en dat van de rest van de familie. De kinderen zijn bijna altijd het belangrijkste onderwerp bij het einde van een relatie, maar het eigen huis staat vaak op nummer twee. Dat is volkomen begrijpelijk, het is namelijk niet alleen het dak boven jullie hoofd, maar ook een waardevol bezit dat met zorg is opgebouwd en waarin vele herinneringen zijn gemaakt.

Uit recent onderzoek, De Nationale Echtscheidingsmonitor 2023, blijkt dat meer dan de helft van de stellen met een eigen huis hiervan stress te ervaren tijdens een relatiebreuk.

Wat zijn de opties?

Uit elkaar gaan is een complexe kwestie waarbij vele vragen beantwoord moeten worden, zoals wie er in het huis blijft wonen en wat er met de woning moet gebeuren. In de wet staat dat de eigenaar van de woning de meeste rechten heeft, in praktijk is het huis vaak een gedeelde eigendom van beide partners. In dat geval moeten deze eigenaren samen een beslissing nemen over de koopwoning.

We begrijpen dat deze vragen en zorgen jullie bezighouden in zo’n situatie. Van Ekeren is de professionele partner is die jullie kan helpen bij het vinden van de beste oplossingen voor beide partijen in de tijden van scheiding.

Er zijn drie veelvoorkomende scenario's als het gaat om de koopwoning:

  • Eén van de partners neemt de woning volledig over.
  • De woning blijft in gemeenschappelijk eigendom.
  • De woning wordt verkocht en beide partners zoeken een nieuw onderkomen.

Woning overnemen

Eén van de partners wordt volledig eigenaar van de woning. De andere partner moet daarvoor worden uitgekocht. Hier moet de bank ook aan willen meewerken, deze zal moeten toetsen of het financieel haalbaar en verantwoord is om de hypotheek op één naam te zetten. Het inkomen van de partner die in het huis blijft wonen, al dan niet aangevuld met alimentatie, is daarbij de belangrijkste maatstaf.

Heeft de woning overwaarde? Dan wordt deze verdeeld over beide partners, uiteraard wordt dit verdeeld in verhouding waarin de partners eigenaar zijn van de woning voor het uitkopen. Is de woning minder waard dan de hypotheek en is er bij verkoop sprake van een restschuld? Dan zal deze door beide partners betaald moeten worden. Let wel, soms gelden hiervoor andere regels, bijvoorbeeld wanneer de huidige hypotheek afgesloten is met Nationale Hypotheek Garantie.

Beiden eigenaar blijven

Het is ook mogelijk om de woning onverdeeld te laten. Dat is de juridische term voor de woning in gezamenlijke eigendom houden, maar dit brengt zijn eigen juridische en praktische uitdagingen met zich mee. De notaris stelt hiervoor vaak een boedelverdeling op, waarin onder meer de waarde van het huis is opgenomen. In de akte wordt ook vastgelegd wat de afspraken zijn over de verdeling wanneer het huis op een later moment wordt verkocht. Beiden eigenaar blijven kan voordelen, maar ook nadelen hebben. Wanneer bijvoorbeeld één van de eigenaren het huis wél wil verkopen, heeft deze toestemming nodig van de andere eigenaar.

Verkopen

Als jullie besluiten het huis te verkopen, raden we aan om de afspraken hierover in het echtscheidingsconvenant (bij getrouwde mensen en mensen met geregistreerd partnerschap) of vaststellingsovereenkomst (bij samenwoners en mensen met een samenlevingscontract) op te nemen. Hierin wordt onder andere benoemd hoe de winst of de eventuele restschuld verdeeld wordt, maar ook belangrijk is het goed registreren van de fiscale aspecten. Hiermee worden onverwachte belastingaanslagen voorkomen. In een gesprek met één van onze financieel adviseurs worden nog meer belangrijke zaken om vast te leggen in een convenant besproken, een goed idee om hier aandacht aan te besteden. Uiteraard kunnen wij ook begeleiding bieden bij de verkoop van de woning, onze gecertificeerde makelaars hebben hiervoor de juiste kennis.

Overwaarde gebruiken

Is de woning verkocht en gaan jullie (los van elkaar) een nieuwe woning kopen? Dan is het belangrijk om te onthouden dat de overwaarde van je oude huis in principe in de nieuwe woning gestopt moet worden. Wanneer dit niet gedaan wordt, mag niet alle hypotheekrente afgetrokken worden bij de belastingaangifte. Onze NVM makelaars kunnen bij het kopen van de nieuwe woning ook aankoopadvies bieden, wel zo makkelijk, financieel advies en makelaarskennis onder één dak.

Gesprek met een adviseur

Zijn er na het lezen van dit artikel vragen, of willen jullie een gesprek plannen met één van onze adviseurs? Ons team bestaat uit Erkend Financieel Adviseurs, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseurs, met uitgebreide expertise op het gebied van hypotheken en financiën. Bovendien hebben we een breed netwerk van professionals, waaronder mediators, echtscheidingscoaches en notarissen, om jullie te ondersteunen bij het uit elkaar gaan. Ook staan wij nauw in contact met onze collega’s van de verzekeringen en makelaardij, hierdoor kunnen we in het volledige financiële traject begeleiden en zoveel mogelijk uit handen nemen.

Maak gerust een vrijblijvende afspraak, we staan voor jullie klaar om de best passende oplossingen te vinden in deze uitdagende periode.

 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact