1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Lines Lines

Hypotheek en studieschuld

Laten we samen het beste uit jouw financiële situatie halen.

Studieschuld en hypotheek. Wat zijn je mogelijkheden? Onder welk leenstelsel van je eigenlijk, is het slim om versneld af te lossen en hoeveel minder kun je lenen? Ook met een studieschuld is het nog steeds mogelijk om een huis te kopen. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. 

Voor het berekenen van een hypotheek met een studieschuld is het belangrijk dat je bedenkt onder welk leenstelsel je valt. Kort gezegd: ben je op of na 1 september 2015 met je studie begonnen of voor 1 september 2015? Voor de meeste mensen die een hypotheek aanvragen zal het laatste het geval zijn.

Val je onder het oude of het nieuwe leenstelsel?

Onder het oude leenstelsel - je bent dus voor 1 september 2015 gaan studeren - moet je de studieschuld binnen 15 jaar terugbetalen. Bij het berekenen van de hypotheek gaat de bank ervan uit dat je elke maand 0,75% van je totale studieschuld terugbetaalt ofwel 75 euro per maand. Bij een studieschuld van € 10.000 kun je in dat geval € 21.500 minder lenen.

Het nieuwe leenstelsel, ingegaan op 1 september 2015, is gunstiger. De aflossingstermijn is met 35 jaar aanzienlijk langer. Bij het berekenen van de hypotheek gaat de bank uit van een maandelijkse aflossing van 0,45% aan DUO. Bij een studieschuld van € 20.000 betekent dit dat je € 26.000 minder hypotheek kunt krijgen.


Hypotheek en studieschuld: het resultaat van versneld aflossen

Heb je nog slechts een klein bedrag van je studieschuld openstaan? Dan loont het absoluut om versneld af te lossen. Bij het berekenen van de maximale hypotheek gaat de bank uit van de oorspronkelijke studieschuld, ook als je bijna klaar bent met het aflossen van je studieschuld. De persoon uit het voorbeeld die € 10.000 studieschuld had en nog een kleine restschuld van € 1000 heeft, krijgt toch te maken met € 21.500 minder hypotheek. Door versneld € 1000 af te lossen ontstaat er ruimte om € 21.500 extra hypotheek aan te vragen.

Verzwijg nooit je studieschuld voor een hypotheek. Echt, gewoon niet doen.

Banken weten niet of en hoeveel studieschuld je hebt. Deze schuld staat namelijk niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Toch is het niet verstandig om een studieschuld te verzwijgen bij een hypotheekaanvraag. Drie redenen om bij een hypotheekaanvraag een studieschuld wél te vermelden:

  • Je wilt voorkomen dat je een onverantwoorde lening aangaat en in financiële problemen komt.
  • De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vervalt als achteraf blijkt dat je je studieschuld hebt verzwegen.
  • De bank kan in het uiterste geval de hypotheeklening intrekken.

Vraag een gratis hypotheekadviesgesprek aan

Het geld regelen voor jouw droomhuis doe je niet alleen.

Maak nu een afspraak voor een gratis 1e hypotheekgesprek.

0183 67 29 99hypotheken@vanekeren.nl
Hypotheek aanvragen
Contact