1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Een hypotheek in 2024: Dit zijn de nieuwe regels

Ton Zijderveld
Ton Zijderveld Hypotheekadviseur- Teamleider Hypotheken
Een hypotheek in 2024: Dit zijn de nieuwe regels

Er staat een behoorlijke verandering op de planken, vanaf 1 januari 2024 gaan een aantal nieuwe regels in rondom het afsluiten van een hypotheek, maar ook als je al een hypotheek hebt kunnen er wijzigingen zijn. De belangrijkste veranderingen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Voorlopige teruggave aanpassen

We beginnen met iets wat vaak te laat aangepast wordt. Laat je je hypotheekrenteteruggave maandelijks uitbetalen? Vergeet dan niet zelf de voorlopige aangifte voor 2024 aan te passen, zo voorkom je bijbetalen!

Energiezuinig huis kopen? Dan kun je meer lenen!

Vanaf 2024 geldt hoe energiezuiniger het huis dat je koopt, hoe hoger het maximale hypotheekbedrag. Hoeveel hoger dit bedrag is hangt af van het energielabel van de woning, hoe beter het energielabel. Hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Bij woningen met label D of C kun je € 5.000,- extra lenen, bij huizen met label B of A is dat € 10.000,- extra. Is de woning die je op het oog hebt super duurzaam, bijvoorbeeld label A++++ met een energieprestatiegarantie van minstens 10 jaar, dan kan het maximale extra leenbedrag oplopen tot € 50.000,-.

Een ‘slecht’ energielabel? Door te verduurzamen een hogere hypotheek

Wat als je een woning koopt die een ‘slecht’ energielabel heeft? Er bestaat dan een mogelijkheid vanaf volgend jaar om een extra bedrag tot maximaal € 20.000,- te lenen. Dit bedrag moet dan wel besteed worden aan het verduurzamen van de woning. Op basis van het huidige energielabel is een bedrag vastgesteld dat extra geleend kan worden. De extra leningen beginnen vanaf €10.000,- voor huizen met een energielabel A en B. Voor huizen met een energielabel C of D lopen de leningen op naar €15.000,- en voor huizen met energielabel E, F en G tot €20.000,-. Koop je een woning zonder energielabel, dan kun je maximaal €10.000,- extra lenen voor verduurzaming.

Meer leencapaciteit voor singles

Goed nieuws voor mensen die in hun eentje een woning willen kopen! Als alleenstaande kan je vanaf 2024 € 16.000 extra lenen, als je een inkomen hebt van ten minste € 28.000,- per jaar. Door middel van deze hogere leenmogelijkheid krijgen alleenstaanden wat meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Hypotheek met NHG vanaf 2024 omhoog

Volgend jaar wordt de maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd naar € 435.000,-, dat is flink meer dan dit jaar. Nog een extra voordeel wanneer je de nieuwe woning gaat verduurzamen: bovenop die € 435.000,- heb je de mogelijkheid om de woning te verduurzamen en (voor maximaal 6% van de koopsom) en dit mee te lenen in de hypotheek. Deze ophoging valt ook onder de NHG grens voor verduurzaming. De maximale leencapaciteit voor NHG inclusief verduurzamingsmaatregelen komt daarmee op totaal € 461.000,-.

Studieschuld en hypotheek

Heb je bij het studeren een schuld opgebouwd? In dat geval kun je minder lenen dan zonder studieschuld. Vanaf 2024 kijken banken anders naar de studieschuld. Nu wordt gekeken naar de feitelijke schuld en trekt van dat bedrag een percentage af bij je inkomen. Volgend jaar wordt gekeken naar het werkelijke bedrag dat je maandelijks betaalt. Dit kan voor jou als klant net het verschil maken of je de woning die je op het oog hebt ook daadwerkelijk kunt kopen!

Geen overdrachtsbelasting als je onder de 35 bent!

Koop jij een woning, ga je er zelf in wonen en ben je nog geen 35? Dan ben je vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Wanneer je nog niet eerder van deze regel gebruik hebt gemaakt scheelt dat 2% van de koopsom van de woning aan kosten! Er zitten wel een aantal voorwaarden vast aan deze vrijstelling:

  • De kopers van het huis moeten onder de 35 jaar zijn.
  • Er mag niet eerder aanspraak gemaakt zijn op de vrijstellingsregeling.
  • De woning wordt aangekocht voor maximaal €510.000. (Dit was in 2023 nog € 440.000,-)
  • De kopers moeten zelf in de woning gaan wonen. Wordt de woning gekocht, maar niet bewoond door de koper, dan is de overdrachtsbelasting 10,4% van de koopsom.   

Wat betekent dit voor jou?

Wil je volgend jaar een woning kopen en ben je benieuwd wat deze veranderingen voor jou betekenen? Kom gerust eens bij ons langs voor een vrijblijvend hypotheekgesprek. Ook in het nieuwe jaar staan we weer voor je klaar.

Terug naar overzicht

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact