1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Lines Lines
golfbeweging1
golfbeweging2

Wanneer is het oversluiten van je hypotheek voordelig?

Bij de lage rentestand van dit moment loont het de moeite om te kijken of het oversluiten van je hypotheek voordelig uitpakt.

Dat is al gauw het geval als het rentepercentage van de nieuwe hypotheek lager is dan op je bestaande lening. Let op. Je krijgt mogelijk te maken met een boete voor het oversluiten, terwijl een nieuwe hypotheek ook extra kosten met zich meebrengt.

Er kunnen ook andere redenen zijn om je hypotheek over te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je verhuis- of verbouwplannen hebt, je privéomstandigheden anders zijn geworden of omdat je vanwege een nieuwe baan meer bent gaan verdienen. Of oversluiten gunstig is hangt voor een belangrijk deel af van de periode dat de hypotheeklening nog loopt. Is het einde van de rentevastperiode in zicht of heb je nog een aantal jaren te gaan?

Oversluiten als de rentevastperiode afloopt

Als het einde van de rentevastperiode in zicht is, kun je zonder boeterente de hypotheeklening verlengen. Je huidige hypotheekverstrekker doet aan het einde van de rentevastperiode automatisch een nieuw aanbod met een waarschijnlijk lagere rente. Dat is niet per se het beste aanbod. Mogelijk zijn er andere hypotheekverstrekkers die een gunstiger aanbod doen. Dan is het verstandig naar een andere bank over te stappen en te kiezen voor het oversluiten van je hypotheek. Het is meteen een mooi moment om te kijken of je nog steeds de juiste hypotheekvorm hebt.

Oversluiten tijdens de rentevastperiode

Als je besluit je hypotheek tijdens de rentevastperiode over te sluiten krijg je een boeterente wegens gederfde rente-inkomsten voor de resterende looptijd. Ook moet je rekening houden met administratiekosten. Toch kan het aantrekkelijk zijn om voor oversluiten te kiezen. Bijvoorbeeld omdat je ondertussen een flinke overwaarde hebt opgebouwd en je hypotheekverstrekker dat beloont met een lager rentepercentage. Door te kiezen voor rentemiddeling kun je de boeterente uitsmeren over een langere periode.

Hypotheek meenemen bij een verhuizing

Als je verhuist naar een ander koophuis kun je ervoor kiezen bij je huidige bank te blijven en je bestaande hypotheek mee te nemen. Hiermee val je onder de zogenaamde verhuisregeling. Je kunt er ook voor kiezen naar een andere geldverstrekker te gaan en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Wat voor jou aantrekkelijker of verstandiger is hangt af van o.a. de hypotheekvorm, de voorwaarden, het rentepercentage en jouw persoonlijke situatie. Een verhuizing is meteen een mooi moment om te onderzoeken of de hypotheek hoog genoeg is of dat er een tweede hypotheek nodig is.

Andere voorwaarden, nieuwe rentevaste periode

Bij de overstap naar een andere geldverstrekker kun je meestal een gunstiger rentepercentage bedingen. Bedenk wel dat je te maken krijgt met nieuwe voorwaarden, een nieuwe rentevaste periode en de extra kosten van je hypotheek, zoals advies- en taxatiekosten. Daarom is het verstandig bij tussentijds oversluiten eerst het rentepercentage van je huidige hypotheekverstrekker te checken.

Andere voorwaarden, nieuwe rentevaste periode

Het heeft doorgaans weinig zin om een spaarhypotheek over te sluiten naar een lager rentepercentage. Bij een lagere hypotheekrente is de rente over het spaardeel namelijk ook lager. Daardoor duurt het langer voordat je het benodigde eindkapitaal bij elkaar gespaard hebt. Om dit te compenseren wordt je verzekeringspremie hoger. Het voordeel van een lagere rente wordt daarmee grotendeels tenietgedaan.

Oversluiten
golfbeweging3
golfbeweging4

Het geld regelen voor jouw droomhuis doe je niet alleen.

Maak nu een afspraak voor een gratis 1e hypotheekgesprek.

0183 67 29 99hypotheken@vanekeren.nl
Hypotheek aanvragen
Contact