1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Waarvoor wordt een Hypotheekverklaring gebruikt?

Ramon Putters
Ramon Putters Hypotheek- en Verzekeringsadviseur
Waarvoor wordt een Hypotheekverklaring gebruikt?

Bij het kopen van een nieuwbouw- of bestaande woning moet veel geregeld worden. Het komt steeds vaker voor dat er bij de inschrijving voor een nieuwbouw- of bestaande woning gevraagd wordt om een hypotheekverklaring. Hiermee heeft de verkopende partij zekerheid dat de potentiƫle koper de woning kan betalen.

Wat is een hypotheekverklaring?

Een hypotheekcertificaat, ook wel hypotheekverklaring genoemd, wordt afgegeven door een financieel (hypotheek)adviseur. Deze verklaring wordt opgesteld aan de hand van een vrijblijvend hypotheekgesprek. In zo’n gesprek kijkt de adviseur hoeveel er geleend kan worden voor de aanschaf van een (nieuwbouw)woning of appartement. Er wordt onder andere gekeken naar de verschillende hypotheekvormen, de huidige rente, de geldende voorwaarden, de middelen die je zelf kunt inbrengen en de bijbehorende maandlasten. Een groot voordeel is dat Van Ekeren als onafhankelijke adviseur bij vele aanbieders kan vergelijken en daardoor de beste optie voor jou als klant kan aanbieden.

Heb je jouw droomwoning gevonden? Dan is er weer contact met de adviseur en wordt er opnieuw een vrijblijvende berekening gemaakt, om te kijken of je je droomwoning kunt betalen. Bij een positief resultaat van de berekening geeft de hypotheekadviseur een hypotheekverklaring af, berekend voor de woning waar jij interesse in hebt. Deze verklaring kan zowel voor een bestaande woning als een nieuwbouwwoning worden gemaakt. Het certificaat wordt daarna opgesteld met de gegevens en de door jou verstrekte informatie. Uiteraard is dit certificaat onder voorbehoud van wijzigingen in je persoonlijke en/of financiële situatie.

Hypotheekverklaring bij bestaande woning

In een hypotheekcertificaat voor een bestaande woning verklaart de hypotheekadviseur dat de, de potentiële koper, de middelen heeft en de lasten kan dragen voor de koopsom en de kosten koper. Ook wordt vermeld dat eventuele bijbehorende verbouwingen en het uitvoeren van energiebesparende voorzieningen bekostigd kunnen worden. Handig voor de verkopers van de woning. Zo weet je dat de lasten gedragen kunnen worden en de verkoop zo goed als zeker door kan gaan.

Hypotheekverklaring bij nieuwbouw

Voor de verkopend makelaar en de projectontwikkelaar is het aanleveren van een hypotheekcertificaat een pluspunt. Door de verklaring kan de verkoop van het hele nieuwbouwproject bespoedigd worden en is er minder onzekerheid of de koop wel door kan gaan. Uiteindelijk kan hierdoor onder andere sneller gestart worden met bouwen.

In een hypotheekcertificaat voor nieuwbouw wordt door de hypotheekadviseur verklaard dat de potentiële koper de middelen heeft om de nieuwbouwwoning vrij op naam te kunnen kopen. Ook wordt hierin aangegeven welke meerwerk posten bekostigd kunnen worden, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de keuken, badkamer en vloeren, maar ook een uitbouw van de woonkamer.

Het voordeel van een hypotheekcertificaat

Voor de verkopende partij, of dit nu een particulier is bij een bestaande woning of een verkopend makelaar en projectontwikkelaar bij een nieuwbouwproject, is het aanleveren van een hypotheekcertificaat een teken van zekerheid. Het certificaat geeft namelijk aan dat je de woning kunt betalen. Dit geeft jou een betere positie ten opzichte van andere potentiële kopers die een bieding uitbrengen op een bestaande woning of inschrijven voor een nieuwbouwproject zónder hypotheekverklaring.

De verkopende partij zoekt naar zekerheid, zij willen weten of je de woning kunt betalen en de koop door kan gaan. De hypotheekverklaring laat zien dat jij het onderzoek al hebt gedaan.

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact