1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Overdrachtsbelasting 2021 en NHG: De ins en outs

Gera Visser-Hijkoop
Gera Visser-Hijkoop Hypotheekadviseur- Teamleider Hypotheken
Overdrachtsbelasting 2021 en NHG: De ins en outs

Geen met spraakmakende hoeden gevulde Ridderzaal, maar wel een duidelijke boodschap: wat gaat er allemaal veranderen met betrekking tot de woningmarkt?

Afgelopen week hebben we hier veel vragen over beantwoord. Om die reden besloten we de belangrijkste ins en outs rondom de overdrachtsbelasting 2021 en de nieuwe NHG-grens toch nog even voor je op een rijtje te zetten. Want welke mogelijkheden biedt het nieuwe jaar jou?

Overdrachtsbelasting 2021: Goed nieuws voor starters, maar ook voor jonge doorstromers

Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en op zoek naar jouw (eerste) droomwoning? Goed nieuws! Vanaf 2021 hoef je dan geen overdrachtsbelasting meer te betalen. De overdrachtsbelasting bedraagt hier nu 2% over de koopsom van de woning. Voor de snelle rekenaars onder ons: met dat bedrag kun je best wat leuks doen! Voor een woning met een koopsom van €250.000 bedraagt de overdrachtsbelasting nu dus €5.000, wat je vanaf volgend jaar mooi in een nieuwe keuken, badkamer of ander klusproject in huis kunt stoppen. Het doel hiervan? Kansen voor starters (maar ook voor jonge doorstromers) op de woningmarkt vergroten.

Wel zijn hier een aantal aandachtspunten (lees: eisen) aan verbonden

  • Als verkrijger van de vrijstelling ben je een natuurlijk meerderjarig persoon (18+), maar jonger dan 35 jaar
  • Je maakt voor het eerst gebruik van deze vrijstelling
  • Je verklaart schriftelijk én voorafgaand aan het verkrijgen van de vrijstelling dat je de woning (anders dan tijdelijk) daadwerkelijk zelf gaat bewonen als hoofdverblijf. Voor beleggers geldt dit dus niet. Zij moeten vanaf volgend jaar 8% overdrachtsbelasting gaan betalen.

Een veel gestelde vraag die we direct kunnen tackelen. Want wat als jij jonger bent dan 35 jaar, maar je partner met wie je de woning koopt ouder is dan 35? In dat geval mag jij over de helft van de koopsom gebruik maken van de vrijstelling. Wanneer jullie samen een woning kopen met bijvoorbeeld een koopsom van €300.000, is de helft hiervan vrij van overdrachtsbelasting. Je partner, die ouder is dan 35 jaar, betaalt wél 2% overdrachtsbelasting over de helft, dus in dit geval 2% van €150.000.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zorgt voor zekerheid: zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Je kunt dit in de praktijk dus  zien als een vangnet. Wanneer jij je hypotheek niet meer kunt betalen, biedt NHG je zekerheid. Denk aan risico’s als het einde van je relatie, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of het overlijden van je partner. Per 2021 gaat deze kostengrens van €310.000 naar €325.000. Dit houdt dus in dat je tot een hogere koopsom van dit “hypotheek vangnet” gebruik kunt maken. Deze wijziging zorgt ervoor dat de woningmarkt voor lage- en middeninkomens toegankelijker wordt. Kies je ervoor om energiebesparende maatregelen mee te financieren? Dan ligt de grens nog iets (6%) hoger. In 2021 komt deze grens namelijk op €344.500 in plaats van de huidige €328.600.

Deze garantie is niet gratis. Als koper betaal je 0,7% premie over het bedrag van je hypotheek. Deze premie geldt nu al en blijft in 2021 gelijk.

Van Ekeren Hypotheeksignalering. Heb jij hem al aangezet?

Wat dit alles voor jou betekent? Naast dat je van harte welkom bent voor een vrijblijvend eerste informerend hypotheekgesprek, kun je ook met een lopende hypotheek rekenen op onze persoonlijke service en advies. Met onze nieuwste service wijzen wij je proactief op alle kansen rondom jouw hypotheek. Denk hierbij aan renteaanpassing, besparen op je overlijdensrisicoverzekering, oversluitmogelijkheden en het voorbereiden op de financiële risico’s die de toekomst met zich meebrengt. Wanneer je jouw hypotheeksignalering bij ons aan zet, gaan wij direct voor je aan de slag!

Meer lezen? We vertellen je er graag meer deze hypotheekservice, wat je kunt verwachten en hoe je dit direct kunt regelen.

Dus, welke nieuwe woonmogelijkheden biedt de overdrachtsbelasting 2021 en nieuwe NHG-grens jou?

Overdrachtsbelasting 2021, de nieuwe NHG-grens en de Van Ekeren Hypotheeksignalering. Nieuwsgierig wat dit alles voor jouw mogelijkheden betekent? Maak een vrijblijvende eerste afspraak met onze adviseurs. De eerste afspraak is altijd voor onze rekening. Hierin vertellen we hoeveel jij kunt lenen, welke maandlasten hierbij komen kijken en beantwoorden we vanzelfsprekend al jouw vragen.

Een lopende hypotheek? Bel of e-mail direct om jouw hypotheeksignalering nu aan te zetten! 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact