1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Tips om te profiteren van de lage hypotheekrente

Ton Zijderveld
Ton Zijderveld Hypotheekadviseur- Teamleider Hypotheken
Tips om te profiteren van de lage hypotheekrente

Als je al een hypotheek hebt afgesloten, kunnen we ons goed voorstellen dat je denkt dat deze informatie voor jou niet van belang is. Toch is niets minder waar! Er zijn namelijk 7 mogelijkheden om alsnog te profiteren van de historisch lage rente.

Op onze Facebookpagina delen we regelmatig de meest actuele rentestand.

 

1. Sluit je hypotheek over

De algemene tip. Wanneer je geen nieuwe woning koopt, heb je de optie om je hypotheek (met of zonder NHG) over te sluiten. Heb je een hypotheek mét NHG? Dan is oversluiten zelf niet alleen een interessante mogelijkheid om te profiteren van de lage hypotheekrente, maar is er nog meer voordeel! In 2020 hoef je namelijk minder borgtochtprovisie te betalen dan voorheen.

Hoe zit dat precies?

NHG is een garantie dat wanneer jij je hypotheek niet kunt betalen, het Waarborgfonds Eigen Woningen dat doet. Voor deze garantie betaal je echter wel. Dat doe je in de vorm van een borgtochtprovisie. In 2020 is dit verlaagd van 0,9% naar 0,7%. Dit is echter niet de enige wijziging. Bij het oversluiten van een NHG-hypotheek werd de provisie in het verleden over je nieuwe totale hypotheekbedrag geheven. Omdat je op deze manier praktisch twee keer voor hetzelfde betaalde, is dit aangepast.

Een voorbeeld. Als je in het verleden je hypotheek van €250.000 wilde oversluiten naar een bedrag van €300.000, betaalde je provisie (nu dus 0,7%) over die €300.000 euro. Sinds 1 januari 2020 betaal je in het geval van oversluiten alleen nog provisie over de bijkomende €50.000. De snelle rekenaar ziet al gauw dat dit je ruim €2.000 scheelt. Wij adviseren je graag wanneer je hypotheek oversluiten voordelig is.

 

2. Verduurzaam je woning

Wist je dat je voor duurzame, kostenbesparende maatregelen tot 106% van de woningwaarde kunt lenen? Je kunt hierbij denken aan het isoleren van daken, vloeren, gevels en leidingen, maar ook:

  • Een hoogrendementsketel
  • Energiezuinige kozijnen
  • Warmtepompen
  • Zonneboilers, -cellen of een combinatie hiervan
  • Installaties voor warmteterugwinning

 

3. Investeer in je woning

Investeren in je woning kan onder andere door het plaatsen van een nieuwe keuken, badkamer of royale uitbouw aan de woonkamer. Dit wordt vaak gefinancierd met een bouwdepot, een verbouwingslening of door je hypotheek te verhogen. In het geval van een lage rentestand (t.o.v. van je bestaande hypotheek) is oversluiten snel voordelig. Er zijn hier echter wel wat zaken om rekening mee te houden. Om die reden kijken we graag even met je mee naar de mogelijkheden.

 

4. Profiteer van rentemiddeling

Wanneer je rentevaste periode nog een tijdje duurt, maar de hypotheekrente op dit moment een stuk voordeliger is, kun je ervoor kiezen om de rente opnieuw voor langere tijd vast te zetten. Op deze manier profiteer je van rentemiddeling. Zoals de benaming al doet vermoeden, wordt je nieuwe rente een gemiddelde van de vorige én de actuele hypotheekrente. Ook hier hangt het van je situatie af of rentemiddeling interessant en dus verstandig is.

 

5. Een verhoogde woningwaarde

Wat is jouw woning waard? Bij het afsluiten van een hypotheek zit je in een bepaalde risicoklasse. Door de jaren heen hoeft dit echter niet hetzelfde te blijven. Misschien is je woningwaarde wel verhoogd en zit je op dit moment wel in een lagere risicoklasse. Een lagere risicoklasse betekent minder risico en zorgt ervoor dat de geldverstrekker je een lagere rente kan bieden.

 

6. Verhuizen

Natuurlijk is een lage hypotheekrente niet per se dé reden om te verhuizen, maar door een andere woning te kopen kun je van je hoge rente afkomen. Wanneer verhuizen dus wel in het plaatje past en eventueel een plan is voor de nabije toekomst, is het het overwegen waard om nu al actie te ondernemen.

 

7. Sluit een verhuurhypotheek af

Nieuw en steeds populairder is het afsluiten van een verhuurhypotheek voor een tweede woning. Dit wordt ook wel eens een beleggingshypotheek genoemd. Het doel hiervan is om een tweede woning aan te kopen die je kunt verhuren aan bijvoorbeeld je kinderen, overige familie of derden. Interessant voor jou? Hypotheekadviseur Ramon vertelt je wat de kenmerken en risico’s van een verhuurhypotheek zijn.

 

Kom in actie

Dus, profiteer jij nog niet van de historisch lage rente? Deze 7 tips brengen wellicht mogelijkheden met zich mee! Neem contact met ons op voor advies. Wij helpen je graag verder!

 

 

Terug naar overzicht

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact