1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Hypotheek met tijdelijk contract: wat is er mogelijk?

Sil van Putten
Sil van Putten Hypotheek- en Verzekeringsadviseur
Hypotheek met tijdelijk contract: wat is er mogelijk?

De meeste mensen weten wel dat je met een vast contract een hypotheek kan aanvragen bij de bank. Maar wat is er nu mogelijk qua hypotheek met tijdelijk contract, een flexibele arbeidsovereenkomst of bij het werkzaam zijn via een uitzendbureau?

Goed nieuws! Een hypotheek met tijdelijk contract of ander type arbeidsovereenkomst is ook gewoon mogelijk. We nemen je mee in de uitleg.

 

Een hypotheek met tijdelijk contract met intentieverklaring

Wanneer er sprake is van een tijdelijk contract dient de werkgever op de werkgeversverklaring de ‘verklaring voortzetting dienstverband’ in te vullen en te ondertekenen. De centrale vraag hierin is:

Wordt bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een voortgezette of vernieuwde arbeidsovereenkomst?

Wanneer de werkgever aangeeft dat hij het dienstverband zal voortzetten of zal wil omzetten in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract), geeft de werkgever een positieve intentieverklaring af. In dat geval nemen we het inkomen op het moment van opstellen van de werkgeversverklaring mee voor een eventuele hypotheekaanvraag. Aanvullende voorwaarde is wel dat de proeftijd verstreken is. Kortom: een hypotheek met tijdelijk contract is dan prima mogelijk!

Op zoek naar een alternatief? Lees verder!

Een hypotheek met tijdelijk contract zonder intentieverklaring

In bovenstaand voorbeeld geeft de werkgever de intentie om de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Het kan ook zo zijn dat de werkgever geen intentieverklaring afgeeft. Hij of zij geeft dan aan de arbeidsovereenkomst niet voort te zetten óf dit nog niet te weten. De bank ziet dit als een flexibele arbeidsrelatie.

Bij een flexibele arbeidsrelatie stellen we het inkomen vast aan de hand van het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar. Is het inkomen in het laatste jaar van deze drie jaar lager geweest dan het gemiddelde? Dan gaan we uit van het inkomen in dit laatste jaar. Hoe zit het dan met een flexibele arbeidsrelatie?

Flexibele arbeidsrelatie

Een tijdelijk contract zonder intentieverklaring zien banken dus als een flexibele arbeidsrelatie. Andere vormen van een flexibele arbeidsrelatie zijn seizoenswerk, uitzendwerk, oproep- of invalwerk of een arbeidsovereenkomst waarvan de proeftijd nog loopt. Een combinatie hiervan is trouwens ook mogelijk! Ook hier wordt het inkomen vastgesteld aan de hand van het ontvangen inkomen van de laatste drie kalenderjaren. Het vormt geen belemmering als er in één van deze jaren geen inkomen is ontvangen. Let wel op dat we hierbij moeten uitgegaan van het gemiddelde van de afgelopen drie kalenderjaren met een maximum van het laatste jaar.

Een rekenvoorbeeldje? Doen we! Stel, de inkomens uit drie jaar zijn als volgt:

  • 2017: € 31.000,-
  • 2016: € 0,-
  • 2015: € 31.000,-

Toetsinkomen (€ 31.000,- + € 0,- + € 31.000,-) / 3 jaar = € 20.666,67,-.

Alternatief bij tijdelijk contract met en zonder intentie: de inkomensbepaling loondienst

Wanneer er sprake is van een hypotheek met tijdelijk contract (met of zonder intentieverklaring) kunnen we het inkomen ook bepalen op basis van ‘inkomensbepaling loondienst’. Hier laten we de werkgeversverklaring dus achterwegen. Hoe bepalen we het inkomen met deze methodiek?

We voeren het UWV verzekeringsbericht en een recente loonstrook in een speciaal hiervoor ontwikkelde rekentool. Het inkomen wat uit deze tool komt, mag we dan ook gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek met tijdelijk contract.

Alternatief bij werken via een uitzendbureau: de perspectiefverklaring

Werk je minimaal één jaar via hetzelfde uitzendbureau én is dit bureau aangesloten bij de Stichting Perspectiefverklaring? Dan mogen we het inkomen ook bepalen op basis van een perspectiefverklaring. Het uitzendbureau onderzoek hierbij onder andere op basis van leeftijd, functie en opleiding of het huidige inkomen ook in de toekomst minimaal verdiend moet kunnen worden. Wanneer de perspectiefverklaring door het uitzendbureau positief wordt ingevuld, mag het inkomen van de werkgeversverklaring (huidige inkomen) gebruikt worden voor de hypotheekaanvraag.

Alternatief voor hypotheek met tijdelijk contract zonder intentieverklaring of flexwerkers in loondienst (zoals een oproepkracht): de arbeidsmarktscan

De Arbeidsmarktscan is bedoeld voor consumenten met een flexibele arbeidsrelatie, die minimaal 12 maanden inkomen uit loondienst hebben. De Arbeidsmarktscan geeft aan hoe groot de kans is dat er de komende jaren aan het werk gebleven kan worden. Op basis van onder andere leeftijd, beroep, opleiding en regio wordt een score vastgesteld waaruit blijkt hoe groot de kans is dat je snel een nieuwe baan in je vakgebied kunt vinden. Je kansen op de arbeidsmarkt worden weergegeven met een score van 0 tot 100. Vanaf 70 punten is het perspectief positief, wordt het rapport afgegeven en kunnen we het gebruiken bij de hypotheekaanvraag.

Meer grafisch ingesteld? Bekijk deze NHG infographic voor het visuele verhaal.

Wat geldt nu precies voor jou?

Daar helpen we je uiteraard graag bij. Tijdens een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek kunnen we je al een goed beeld geven van deze mogelijkheden en hoe we dit gaan aanpakken.

Plan nu jouw gesprek!

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact