1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Wat kun je nu doen om in 2022 te besparen? Gera geeft eindejaarstips!

Gera Visser-Hijkoop
Gera Visser-Hijkoop Hypotheekadviseur- Teamleider Hypotheken
Wat kun je nu doen om in 2022 te besparen? Gera geeft eindejaarstips!

Wil je volgend jaar besparen? Dan kun je nu een aantal uitgaven doen, die volgend jaar besparing op kunnen leveren! Denk aan optimaal te gebruiken jaarruimte, groen beleggen of schenkingsvrijstellingen, Gera geeft diverse tips.

 

  • Gebruik je volledige jaarruimte

Een groot of klein pensioengat, dat is iets wat velen van ons hebben. Door je jaarruimte te gebruiken kun je zo’n pensioengat vullen, fiscaal vriendelijk. Om hier volgend jaar van te profiteren moet dit wel vóór 2022 ingelegd zijn. Wil je weten wat jouw jaarruimte is? Die kun je hier berekenen.

 

  • Schenkingsvrijstelling

Over een schenking die je ontvangt moet je belasting betalen, maar wanneer deze schenking van je ouders komt geldt in ’21 een vrijstelling van € 6.604,-. Onthoud, je ouders worden als één schenker gezien door de belastingdienst, ook als ze uit elkaar zijn. Geld dat je van je grootouders ontvangt heeft ook een vrijstelling, dit jaar is dat € 3.244,-.

Ook zijn er een aantal eenmalig verhoogde vrijstellingen. Ouders mogen hun kind(eren) tussen de leeftijd van 18 en 40 jaar eenmalig een hoger bedrag schenken (in ’21 is dat € 26.881,-) zonder dat hier verdere regels aan zitten. Daarnaast mag voor een studie zelfs € 55.996,- vrij van belastingen geschonken worden. Als laatste mag iedereen aan een ander tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een bedrag belastingvrij schenken (maximaal € 105.302,-) voor het aflossen, kopen of verbeteren van een eigen woning.

 

  • Beleggen, maar wel groen

Ga groen beleggen! Je krijgt hiervoor namelijk een extra vrijstelling, mits deze beleggingen komen uit vermogen van box 3. De vrijstelling is ruim € 60.000,- en voor fiscale partners mag het dubbele gerekend worden. Tevens geldt een extra heffingskorting van 0,7% over de groene beleggingen. Snel gerekend kan dit oplopen tot € 800!

 

  • Isoleren en verduurzaming

De gasprijzen zijn tot recordhoogte gestegen. Hoe meer je isoleert, hoe meer het direct oplevert. Daarbij kun je nog altijd subsidie aanvragen voor de isolatie bij de overheid. Deze subsidie kun je aanvragen wanneer je twee of meer isolatiemaatregelen toepast in je woning. Meer hierover lees je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast kun je de btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst en daarbij zijn zonnepanelen nog altijd een zeer rendabele investering. Dat zie je direct terug op de energie rekening. 

 

  • Laat je geld rollen

Van plan om dure uitgaven te doen? Denk aan het kopen van een auto, boot of camper, aan het verbouwen van je keuken of badkamer. Als je veel spaargeld hebt, kan het voordeel opleveren wanneer dit jaar nog geld uit te geven. In ’22 is de vrijstelling van box 3 vastgesteld op € 50.650 en zelfs het dubbele voor fiscale partners. Heb je meer vermogen? Dan moet daar belasting over  betaald worden. Die nieuwe keuken is dan een stuk aanlokkelijker.

 

  • Betaal de aftrekposten nu al

Vooruit betalen kan interessant zijn voor de kosten die je mag aftrekken bij je aangifte inkomsten belasting. Neem de hypotheekrente bijvoorbeeld, dit jaar mag je hier 43% van aftrekken, volgend jaar nog maar 40%. Check wel of dit bij jouw hypotheek kan en bekijk de regels van de Belastingdienst

 

  • Oversluiten

Een manier om te besparen is het verlagen van de lasten op je huidige hypotheek. Door je hypotheek over te sluiten, met een rente die nog steeds erg laag is, kunnen je maandelijkse lasten flink lager uitvallen. De oversluitkosten, advieskosten en boeterente mag je aftrekken van de aangifte inkomsten belasting. Benieuwd hoeveel jij zou kunnen besparen hierdoor? In een vrijblijvend hypotheekgesprek kijken we samen naar de mogelijkheden. 

 

  • Los extra af op je hypotheek

Je kunt met je spaargeld ook extra aflossen van je hypotheek, dat levert een lager maandelijks bedrag op. Informeer wel bij je eigen adviseur hoeveel je jaarlijks boetevrij kunt aflossen en vraag naar de doorlooptijd. Zo weet je zeker dat de (extra) aflossing vóór 1 januari ’22 verwerkt is.

 

  • Check je verzekeringspakket

Kloppen alle verzekeringen nog bij jouw huidige situatie? Het kan zomaar zijn dat je te veel betaald voor een verzekering die voor jou helemaal niet nodig is. Ben je al klant bij Van Ekeren? Dan checken wij dit sowieso om het jaar voor je! En ben je nog geen klant, ook dan kunnen we een gratis bespaarcheck voor je doen.

 

Kunnen we je helpen? We staan voor je klaar!

Wilj je weten welke tips passen bij jouw situatie? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg en kijken samen naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld met een vrijblijvend benen-op-tafel gesprek.

 

Neem contact op

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact