1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Veel minder hypotheek door private lease?!

Jos den Adel
Jos den Adel Hypotheek- en Verzekeringsadviseur
Veel minder hypotheek door private lease?!

Wist je dat je zomaar € 100.000,- minder hypotheek kunt krijgen als je een auto privé leaset?!

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat is ook het startsein voor een aantal veranderingen en nieuwe regels rondom hypotheken. Een van grootste veranderingen met de meeste invloed is het aanschaffen of het hebben van een Private Lease auto. 

 

Hypotheek en Private Lease vanaf 1 april '22

Lease jij een auto privé? Dan heeft dit vanaf 1 april invloed op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Vanaf dat moment wordt het leasecontract voor 100% geregistreerd bij het BKR, op dit moment is het nog 65%. In de praktijk zal dit betekenen dat je tienduizenden euro’s minder kunt lenen en dat je maximale hypotheek veel lager uitvalt. Denk je nu, dat zal toch wel meevallen? We geven je twee voorbeelden.

 

Voorbeeld 1:

Theo heeft net de sleutels van zijn nieuwe bolide gekregen, hij heeft een private lease contract van 4 jaar met een maandtermijn van € 300,-. In 2021 wordt 65% van het totaal bedrag van het contract hiervan als OA (operational autolease) geregistreerd bij het BKR (€ 300 x 48 maanden = € 14.400,- x 65% = €9.360,-). Door die registratie kun je minder hypotheek krijgen, 2% van dat bedrag wordt namelijk van je besteedbare ruimte afgetrokken van de maximale maandelijkse hypotheeklast (€ 9.360,- x 2% = € 187,20). Bij hypotheek van 30 jaar met een rente van 1,6% kan Theo hierdoor circa €52.500,- minder lenen in 2021.

De situatie in 2022 wordt anders: in plaats van een registratie van 65% voor OA, wordt met 100% van het volledige lease bedrag gerekend. Wat betekent dit voor Theo? Omdat vanaf 1 april met de daadwerkelijke maandlasten van het lease contract gerekend wordt heeft Theo, bij precies dezelfde hypotheek voorwaarden en rente, € 82.500,- minder leencapaciteit*. Een gigantisch verschil met vorig jaar. Maar wat nou als de lasten van de lease auto groter zijn? Wat betekent dat voor je maximale leencapaciteit?

 

Voorbeeld 2: 

Marieke heeft een private lease contract van 4 jaar met een maandtermijn van € 600,-. Ook al zit ze al op de helft van het contract, toch wordt door het BKR gerekend met het totaalbedrag van het begin van het contract. Voor Marieke's contract komt dit uit op € 600 x 48 maanden = € 28.800,-. In de situatie van 2021 kon ze hierdoor circa € 107.000,- minder lenen. Reken je de situatie opnieuw uit voor 2022 dan kom je op een bedrag van circa €164.750,- uit dat in mindering wordt gebracht op haar maximale hypotheek*. Dat is een negatief verschil met 2021 van meer dan € 57.000,-!

Bij private lease geldt hoe hoger je maandlasten en contractbedrag, hoe negatiever dit uitvalt voor de maximale leencapaciteit van je hypotheek. Daarnaast wordt geen rekening gehouden met hoelang het contract nog loopt, er wordt altijd gerekend met het oorspronkelijke totaalbedrag.

 

Verhuis of verbouw plannen?

Heb je plannen om een woning te kopen, je hypotheek over te sluiten, te verbouwen, te verduurzamen of je hypotheek te verhogen voor overige doeleinden? Dan is het verstandig goed na te denken voordat je een private lease af gaat sluiten.

Wil je weten wat jouw private lease auto betekent voor jouw hypotheek? Neem dan contact op met een van onze financieel adviseurs of plan een vrijblijvend hypotheekgesprek, dan kijken we samen naar jouw situatie en de mogelijkheden.

 

* Alle berekeningen zijn onder voorbehoud van juistheid, een hypotheek blijft altijd maatwerk.

Terug naar overzicht

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact