1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

In de schijnwerper: Hoe kies je de beste verzekering voor jouw auto?

In de schijnwerper: Hoe kies je de beste verzekering voor jouw auto?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een passende verzekering voor jouw auto én jouw situatie?

Een magisch moment, de eerste keer in je nieuwe auto wegrijden. Of nou ja, magisch? Vooral ook heel leuk en nog een beetje wennen aan de koppeling en goede rem. Hoe fijn is het dan om te weten dat de auto én inzittenden goed verzekerd zijn. 

Maar welke verzekering kies je voor jouw (eerste) auto? Waar moet je allemaal op letten en wat wordt er precies verzekerd? Wat vooral belangrijk is bij het kiezen van een autoverzekering hangt af van een aantal dingen, met hieronder gestelde vragen kun je bepalen wat voor verzekering bij jouw auto en jouw situatie past. 

 

1. Hoe uitgebreid wil je je auto verzekeren? 

Autoverzekeringen zijn in drie categorieën in te delen: WA, WA+ en WA Casco. 

De eerste is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is verplicht voor iedereen die een auto (of ander voertuig) op zijn of haar naam heeft staan. Met die WA basis start je altijd en die kun je vervolgens uitbreiden met een betere dekking. Goed om te onthouden: auto’s ouder dan 20 jaar kunnen alleen WA verzekerd worden. De WA verzekering heeft de meest beperkte dekking, dat houdt in dat alleen de schade die jij aan een ander voertuig veroorzaakt vergoed wordt. Het gaat alleen om schadegevallen waar jij volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Bijvoorbeeld bij het inparkeren tegen een andere auto aan rijden, waarbij een deuk in de andere auto komt. 

De volgende stap is een WA beperkt casco verzekering, ook wel WA+ (plus) genoemd. Deze verzekering is een stuk uitgebreider, zo ben je naast de WA-schades verzekerd voor: 

 • Aanrijdingen met dieren
 • Brand, explosie en blikseminslag
 • Diefstal
 • Hagel
 • Inbraak
 • Ruitbreuk of sterretje in de voorruit
 • Storm en ander natuurgeweld

Zoals je aan bovenstaand rijtje kunt zien ben je met een WA+ voor veel meer punten verzekerd. Fijn toch? Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. 

Als laatste hebben we de WA volledig casco verzekering, vaak omschreven als Allrisk. Bij deze verzekering ben je naast alle punten van de WA en WA+ verzekering verzekerd voor aanrijdingen, slippen en te water raken. Bij deze verzekering is schade die je zelf veroorzaakt ook meeverzekerd. Dit is dus de meest uitgebreide verzekering, met de hoogste dekkingsgraad. 

 

2. Wat voor verzekering past bij jouw auto? 

De leeftijd van de auto speelt mee bij het kiezen van je verzekering, maar geeft niet altijd de doorslag. Rijd je in een oudere auto, dan kies je eerder voor een WA(+) dan Allrisk verzekering. Over het algemeen houden we de volgende richtlijnen aan: 

 • Volledig cascoverzekering bij auto’s tussen 0 en 5 jaar oud, 
 • Beperkt cascoverzekering bij auto’s tussen 6 en 10 jaar oud, 
 • WA-verzekering bij auto’s ouder dan 10 jaar

Wel een kanttekening: voor auto’s ouder dan 10 jaar kijken we ook naar de premies van WA+, omdat het verschil vaak erg klein is en ruitschade wél vergoed wordt, dat scheelt weer. Daarnaast kijken we voor de juiste verzekering altijd naar het type en gewicht van je auto en de catalogus- en dagwaarde, zo bepalen we wat bij de auto past.

 

3. Wat past bij jouw situatie? 

Naast de leeftijd van je auto kun je om nog een aantal andere redenen kiezen voor een uitgebreidere of juist minder uitgebreide verzekering. Ga eens na of je voldoende geld hebt om een nieuwe auto aan te schaffen mocht de huidige niet meer te redden zijn. Is het antwoord ja? Dan kun je een voor een goedkopere verzekering kiezen met minder dekking. Daarnaast wordt er gekeken naar je schadevrije jaren, heb je er veel? Dan krijg je meer korting en kan een duurdere verzekering goedkoper uitvallen en heb je wel meer dekking. 

 

4. Aanvullende verzekeringen afsluiten?

Als laatste kun je kiezen voor verschillende aanvullende verzekeringen, waardoor bijvoorbeeld de inzittenden net op een andere manier verzekerd zijn of een verzekering waardoor je premie niet omhoog gaat na een ongeval door jouw schuld. Welke aanvullende verzekeringen er zijn hebben we, met een korte uitleg, op een rijtje gezet: 

 • Pechhulp

Met deze dekking word je bij pech onderweg geholpen en ben je zo snel mogelijk weer onderweg. Deze pechhulp kun je afsluiten voor binnen Nederland of binnen Europa, handig als je met de auto op vakantie gaat!

 • Schadeverzekering voor inzittenden

Hiermee verzeker je letselschade en schade aan de spullen van de inzittenden die met jou samen in de auto zitten wanneer je bij een verkeersongeval betrokken raakt.

 • Rechtsbijstand

Mocht je in een verkeersongeval terecht komen, dan verkrijg je via deze aanvullende verzekering juridische hulp voor het verhalen van de opgelopen verkeersschade.

 

De keuze is reuze!

Nu heb je helemaal bedacht wat voor een verzekering je wil afsluiten, maar voor welke verzekeraar ga je? Wij helpen je graag. We weten dat er onwijs veel verzekeraars zijn, door samen met jou te kijken naar je situatie kunnen we de beste polisvoorwaarden en premies voor je uitzoeken. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Bel of mail ons gerust, we staan voor je klaar!

 

 

 

Terug naar overzicht

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact