1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Financiële hulp voor je kind(eren) bij woningaankoop

Sil van Putten
Sil van Putten Hypotheek- en Verzekeringsadviseur
Financiële hulp voor je kind(eren) bij woningaankoop

Als ouder wil je een mooie toekomst voor je kind en als je kunt helpen om hun plannen waar te maken doe je wat je kunt. Wanneer je (volwassen) kind een woning gaat kopen bestaan er verschillende mogelijkheden om hierbij financiële ondersteuning te bieden. We hebben de mogelijkheden op een rijtje gezet, zo kun je zien welke optie het beste bij je aan zou kunnen sluiten.

1. Geld lenen

Voor de aanschaf of verbouwing van een woning kun je er voor kiezen geld te lenen aan je kind. Dit is een onderhandse lening en hoeft niet notarieel vastgelegd te worden. Rente moet wel door het kind betaald worden over de lening. Onder voorwaarden is deze rente fiscaal aftrekbaar voor het kind als de lening is aangegaan voor aankoop, onderhoud of verbetering van de eigen woning.

De fiscus ziet een lening aan je kind als vordering van jou op het kind. Deze vordering geef je op als bezitting in de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Om zeker te weten dat alles juist verloopt kun je een gesprek plannen met één van onze financieel adviseurs.

 

2. Garant staan

Sommige geldverstrekkers gaan akkoord met een ouder die garant staat voor de aflossingsverplichting van een kind. Dit betekent dat je als ouder mede hoofdaansprakelijk bent, daardoor heeft de bank een extra zekerheid. Lukt het je kind niet meer om aan de betalingsverplichtingen te voldoen, dan doet de geldverstrekker een beroep op de mede aansprakelijke, de ouder dus. De mogelijkheid bestaat dat de geldverstrekker een beroep doet voor het gehele schuldbedrag.

Je kind kan door het garant staan iets meer lenen, de lasten voor rente en aflossing van de hypotheek ligt wel gewoon bij je kind. Daarnaast houdt hij/zij recht op hypotheekrenteaftrek. Jij als ouder hoeft niets op te geven bij de inkomstenbelasting. Houd er rekening mee dat er géén recht is op renteaftrek als je als ouder kosten opneemt vanwege de borgstelling. Een voorwaarde van de geldverstrekker is dat het kind de lening op termijn zelf kan dragen. Na die tijd hoef je niet meer garant te staan.

De geldverstrekker toetst of je de aansprakelijkheid financieel kunt dragen. Doordat je borg staat voor je kind kun je zelf mogelijk minder lenen. Mocht je later je eigen hypotheek willen verhogen of een andere lening willen aangaan kan dit dus gevolgen hebben.

 

3. Schenken aan je kind

De makkelijkste manier om je kind financieel te helpen is in de vorm van een schenking die valt binnen de schenkingsvrijstelling. In 2023 mag je je kind, ongeacht hun leeftijd, € 6.035,- belastingvrij schenken. Zijn je kinderen tussen de 18 en 40 jaar? Dan kun je een eenmalige schenking doen van € 28.947,- zonder hierover belasting te betalen, er moet voor deze schenking wel aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Let wel: beide schenkingen mogen niet in hetzelfde kalenderjaar benut worden.

De schenking van maximaal € 28.947,- is belastingvrij als deze gebruikt wordt voor:

  • De aankoop van de eigen woning
  • De verbouwing of verbetering van de eigen woning binnen het jaar van schenking of de daaropvolgende twee kalenderjaren.
  • De afkoop van erfpacht, opstal of beklemming.
  • De aflossing van een reeds bestaande eigenwoningschuld.
  • De aflossing van een restschuld, dan kan in 2023 een vrijstelling van € 28.947 worden benut.

Daarnaast moet de ontvanger van de schenking aan de volgende eisen voldoen:

  • De ontvanger jonger is dan 40 jaar
  • De ontvanger kan middels documenten aantonen dat het geschonken bedrag daadwerkelijk voor het genoemde doel is gebruikt.
  • In de aangifte schenkbelasting een wordt beroep gedaan op de eenmalige vrijstelling.

Wanneer je een hoger bedrag schenkt dan de van toepassing zijnde vrijstelling(en), zal je kind schenkbelasting verschuldigd zijn over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

Sinds 2017 is het mogelijk om de eenmalig verhoogde schenking te verdelen over drie opeenvolgende jaren. Hiervoor moet de ontvanger van de schenking een verzoek indienen bij de belastingdienst in alle jaren waarop de verspreide schenking gegeven wordt. Daarnaast moet de ontvanger in het laatste jaar waarin de vrijstelling benut wordt jonger zijn dan 40 jaar.

 

4. Mede-eigendom

Samen een woning kopen, waarin je kind alleen gaat wonen, is een optie. Hierbij word je beiden voor de helft eigenaar van de woning. Het klinkt makkelijk, maar er zijn wel wat fiscale regels aan verbonden. Zo mag je kind de hypotheekrente dij betaalt wordt over zijn aandeel van de hypotheek wél in aftrek gebracht worden in de aangifte inkomsten belasting. Maar de ouder heeft geen recht op hypotheekrenteaftrek, omdat dit niet om de eigen woning gaat en je daar niet daadwerkelijk woont. De waarde van het deel van de woning geef je wel op als bezitting in box 3. Het aandeel van de ouder wordt in een vast percentage in mindering gebracht op box 3.

 

5. Verhuren aan je kind

Een woning kopen en daarna verhuren aan je kind behoort ook tot de opties. Met deze constructie heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek voor de lening. Dit wordt dan gezien als tweede woning, omdat je er niet daadwerkelijk zelf woont. De woning en de eventuele hypotheek hieraan verbonden vallen in box 3. Over het saldo van deze box betaal je vermogensrendementsheffing. Overigens hoeven de huurinkomsten niet opgegeven te worden voor de belasting in box 3. Goed te weten is dat er speciale waarderingsregels gelden voor permanent verhuurde woningen.  

 

Wat past bij jullie situatie?

Jouw situatie is uniek, ben je benieuwd welke van de bovenstaande opties het beste voor jou en je kind(eren) toegepast kunnen worden? Bespreek het tijdens een vrijblijvend gesprek met één van onze financieel adviseurs. We staan voor je klaar. Voor ’t leven!

 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact