1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Duurhuurders opgelet: Een hogere maatwerkhypotheek kan!

Jos den Adel
Jos den Adel Hypotheek- en Verzekeringsadviseur
Duurhuurders opgelet: Een hogere maatwerkhypotheek kan!

Er zijn veel huishoudens die jarenlang en zonder problemen een hoge huur in de vrije sector betalen, maar die vanwege het salaris niet in aanmerking komen voor een hypotheek met ongeveer dezelfde maandlasten.

 

Een half miljoen 'duurhuur' huishoudens

Nederland telt ruim 500.000 van deze huishoudens, meer dan de helft van deze huishoudens besteedt zelfs meer dan 33% van hun netto inkomen aan alleen de huur. Voor deze zogenoemde duurhuurders is er goed nieuws, een aantal banken bieden sinds dit jaar de mogelijkheid om met een maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen.

 

Samenwerking

Diverse geldverstrekkers gaan samen met Vereniging Eigen Huis en de Nationale Hypotheek Garantie een samenwerking aan om hypotheken te verstrekken aan de huurders die tussen wal en schip vallen. Duurhuurders die al een lange periode maandelijks een hoge huur betalen, zonder dat zij huurtoeslag krijgen, hebben volgens deze partijen júíst bewezen dat ze deze woonlasten kunnen betalen. Hierdoor kunnen wij de groep duurhuurders die aan de eisen van de samenwerkingspartners voldoen een maatwerkfinanciering bieden.

 

Maatwerk en voorwaarden

Voor een maatwerkhypotheek moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden, elke aanvraag wordt op deze punten beoordeeld. Als aanvrager moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Een aantoonbaar huurverleden in Nederland van minimaal 36 maanden
  • De afgelopen 24 maanden moet de huur met vaste regelmaat, zonder achterstanden zijn voldaan (dit wordt gecontroleerd via bankafschriften)
  • Er is een stabiel inkomen (controle via IKV of UWV)
  • Er is een stabiel vermogen (controle via bankafschriften)
  • Er is behoud van de inkomenssituatie

 

Maandlasten bij kopen

Het is goed om te weten dat een huishouden dat iedere maand € 1.000,- aan huur betaalt, niet precies datzelfde bedrag aan hypotheeklasten mag en kan betalen. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de kosten die je als woningeigenaar hebt aan een eigen woning, denk aan de onderhouds- en reparatiekosten, maar ook aan onroerende zaken belasting, waterschapsbelasting en de verplichte opstalverzekering. Bij een huurwoning zijn die kosten meestal voor de verhuurder, als eigenaar van de woning zijn die kosten uiteraard voor eigen rekening.

Om te voorkomen dat deze lasten samen met de hypotheeklast te groot wordt, wordt er een vastgesteld percentage bij de nieuwe hypotheeklast opgeteld voor de berekening van de maximale hypotheek. Hierdoor komt de maximale hypotheek mogelijk op een hoger bedrag uit dan wanneer alleen naar het salaris gekeken wordt.

 

We staan voor je klaar

Ben je benieuwd wat deze verandering betekent voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend eerste hypotheekgesprek met een van onze hypotheekadviseurs in. Dan kijken we samen naar jouw situatie en de mogelijkheden.

 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact