1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mijn Van Ekeren Stuur een e-mail
Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekeren.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484

Besparen op energiekosten? Tim en Roos verduurzamen hun woning.

Besparen op energiekosten? Tim en Roos verduurzamen hun woning.

Het kan je niet ontgaan zijn, de energieprijzen schieten hard omhoog. Ondanks dat je in de zomerperiode minder energie gebruikt, is het niet gek om na te denken over energie besparende maatregelen voor jouw (nieuwe) huis. Zo dachten ook Tim en Roos, ze wonen al een aantal jaar prachtig in hun jaren ’50 woning in Gorinchem en willen graag meer doen op het gebied van verduurzaming.

‘Ons huis was toen we het kochten zo anders dan een nieuwbouwwoning. Het heeft heel veel charmes, maar was niet volledig geïsoleerd en niet met energielabel A opgeleverd zoals tegenwoordig bij nieuwbouw wel het geval is’, zegt Roos. ‘In de afgelopen jaren hebben we gespaard en telkens één project aangepakt, zo hebben we de ruiten laten vervangen door HR++ glas, TONZON onder de vloer aangebracht en het dak laten isoleren. We willen ons steentje bijdragen en onze woning nog duurzamer maken. Dat is beter voor het klimaat, voor een groenere toekomst voor onze kinderen en de lagere energierekening is mooi meegenomen.’ Verduurzamen kan op allerlei manieren, kleine dingen in huis heeft het stel zelf gedaan, denk bijvoorbeeld aan het dichten van gaten en kieren. Door alle stijgende energieprijzen en spannende ontwikkelingen in de wereld willen ze liever direct verduurzamen dan weer een lange tijd sparen. Voor twee grote verduurzamingsmaatregelen hebben ze een gesprek gehad met één van onze financieel adviseurs, om te kijken wat de financieringsmogelijkheden zijn voor het verder verduurzamen van hun woning.

 

Op welke manier verduurzamen? 

‘Er zijn meer mogelijkheden voor een duurzamer huis die aansluiten bij wat we in de afgelopen jaren hebben gedaan. Samen met Van Ekeren hebben we gekeken welke maatregelen bij ons passen en hoe we dit moeten aanpakken. Door onze hypotheek te verhogen kunnen we een warmtepomp laten installeren en zonnepanelen op het dak plaatsen’ Met deze maatregelen besparen Tim en Roos straks veel op de energierekening, door de warmtepomp wordt veel minder gas gebruikt én ze wekken met de zonnepanelen zoveel elektriciteit op dat ze, op piekmomenten na, zelfvoorzienend zijn.

Aan de gekozen energiebesparende maatregelen zit een kostenplaatje, in dit geval is er gekozen om de huidige hypotheek te verhogen en dat geld te investeren in de verduurzaming. Na een aantal jaar in het huis gewoond te hebben en door eerdere investeringen die gedaan zijn, is het huis meer waard geworden. Er is al een deel van de huidige hypotheek afbetaald én na een taxatie blijkt de waarde van de woning hoger, daardoor kan de hypotheek opgehoogd worden. De zonnepanelen en warmtepomp kunnen hiermee bekostigd worden.

Verduurzaming van je woning financieren

Verduurzamen kan op elk moment, wanneer je al jaren in je eigen huis woont of als je op het punt staat te verhuizen naar je nieuwe woning. Voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw geldt dat in 2022 de maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) € 355.000,- is. Wil je kostenbesparende maatregelen mee financieren, dan mag je tot 106% van de woningwaarde financieren, waardoor de NHG grens uitkomt op € 376.300,-. Dit kun je mooi meenemen bij de aanvraag van de hypotheek voor je nieuwe huis. Let wel op, de geldverstrekker heeft altijd een specificatie nodig van het bedrag, hierin moet vermeld worden welke energiebesparende maatregelen er gerealiseerd gaan worden in de woning en welke kosten hieraan verbonden zijn per maatregel. Woon je net als Tim en Roos al een aantal jaar heel fijn en wil je je huidige woning verduurzamen? Dan kun je ook gebruikmaken van bovenstaande regeling om de verduurzaming te financieren, mits de waarde van de woning niet boven de NHG grens uitkomt.

‘We wisten voor de taxatie al dat ons huis boven de NHG grens geschat werd, maar hoeveel erboven en wat we met de overwaarde konden doen wisten we niet. Tijdens het gesprek met onze adviseur werd duidelijk dat de hypotheek verhoogd kon worden, nu kunnen wij daarmee de zonnepanelen financieren én de warmtepomp laten installeren!’ Aldus Roos. Als de woningwaarde hoger is dan de NHG grens (€ 355.000,-) kan in de meeste gevallen de hypotheek opgehoogd worden en kunnen daarmee de maatregelen gefinancierd worden. Het verschil is dat boven het NHG bedrag tot maximaal 100% van de marktwaarde van je woning kunt financieren.

Een voorbeeld: Je hebt vier jaar terug een hypotheek van € 350.000,- afgesloten, inmiddels is er een gedeelte afgelost, je hebt investeringen gedaan van je spaargeld en na taxatie blijkt de woning nu € 425.000,- waard te zijn. Dit betekent dat er bij het maximaal ophogen van de hypotheek € 75.000,- vrij komt, zo kun je verduurzamen én wellicht een nieuwe dakkapel, badkamer of keuken financieren.

Houd rekening dat bij het ophogen van een hypotheek de maandlasten anders worden. Roos en Tim vinden dat niet erg, ‘De maandlasten zijn wel wat hoger, maar de energierekening valt een stuk lager uit en de waarde van onze woning stijgt door de verduurzaming ook weer. Wij vinden het de investering en ophoging van onze hypotheek meer dan waard.’

Zelf financieren

Natuurlijk kun je de verduurzaming van je eigen woning zelf financieren, zoals Roos vertelde hebben zij dit gedaan bij het isoleren van de vloer en later bij het vervangen van de ruiten. Heb je zelf voldoende gespaard? Dan is het financieren van de energiebesparende maatregelen zeker een goede optie, de besparing op je energiekosten is vele malen hoger dan het rendement op je spaargeld.

 

Wil je ook verduurzamen? Dit zijn 10 dingen die je kunt doen

Voor elke portemonnee zijn er dingen die je kunt doen om energie te besparen. Het liefst slaan we twee vliegen in één klap: Besparen op je energierekening én een bijdrage leveren aan een beter milieu. Besparen kan op verschillende manieren, hieronder hebben we een top 10 gemaakt, met een splitsing tussen maatregelen met lage kosten en maatregelen waarvoor een grotere investering nodig is, die het in onze ogen zeker waard is.

Verduurzamen met geen tot kleine investering

  • Het begint bij de kleine dingen: zet de verwarming in ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt in huis uit en houd de tussendeuren dicht. Zo bespaar je makkelijk op je stookkosten zonder dat je het koud krijgt.
  • Zit er op jouw verwarmingssysteem een automatische ontluchter? Dan zorgt dit systeem er zelf voor dat het optimaal functioneert. Heb je dit niet? Dan kun je dit zelf doen, door de lucht uit het systeem te halen zorg je ervoor dat het systeem efficiënter kan verwarmen. Dat scheelt op de energierekening.
  • Tochtband aanbrengen bij kieren zorgt voor minder luchtverplaatsing en een aangenamer gevoel in de ruimte, zo hoef je de verwarming minder snel een graadje hoger te zetten.
  • Vervang je oude lampen voor LED verlichting, het loont echt. Ondanks dat een LED lamp misschien duurder is in aanschaf, gaat deze tot 50 keer langer mee dan een ouderwetse gloeilamp en tot 10 keer langer dan een spaarlamp én ze verbruiken minder energie. Dat is een win-win situatie.

Verduurzaming met grotere investering

  • HR++ of triple glas laten zetten, zeker als je nu enkel of ouder dubbel glas hebt is dit een enorme vooruitgang. het geeft een aangenamer gevoel in de ruimte, waardoor je de verwarming minder snel een graadje hoger zet en dat zie je terug op de energierekening.
  • Dak-, gevel-, leiding- en/of vloerisolatie. Ook al is dit bij de bouw van je huis aangebracht, na verloop van tijd kan de kwaliteit minder worden en daardoor is de isolatiewaarde minder. Door te isoleren of extra isolatie aan te brengen verliest je woning minder warmte in de winter en warmt je huis minder snel op in de zomer. Minder energie die verloren gaat, dat zie je terug op de energierekening.
  • Spouwmuren (opnieuw) laten isoleren. Voor spouwmuren geldt eigenlijk hetzelfde, ook de kwaliteit hiervan kan na verloop van tijd minder worden. Bij (opnieuw) isoleren gaat minder warmte verloren, waardoor je je huis duurzamer warm of koel kunt houden.
  • Het vervangen van je oude cv-ketel door een nieuwe cv-ketel of (combinatie) warmtepomp.
  • Mechanische verwarming laten plaatsen, met eventueel een warmteterugwinningssysteem.
  • Zonnepanelen. Heb je ruimte voor zonnepanelen? Dan is dit een investering die zich in een paar jaar terug verdient, doordat je de energie van de panelen gebruikt en veel minder netstroom afneemt. Daarbij zijn zonnepanelen een vorm van groene stroom, dat is weer goed voor de planeet.

 

Wat past bij jouw woning en wensen? 

Iedere woning en situatie is anders, ben je net als Roos en Tim van plan je woning te verduurzamen en wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? We gaan graag met je om de tafel om te kijken wat bij je past, ieder situatie is uniek en het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening. Wil je een gesprek met één van onze adviseurs plannen? Bel of mail ons om een afspraak te maken, we staan voor je klaar!

 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekeren.nl
Kennis maken
Contact