Een startershypotheek is een hypotheek voor iemand die voor het eerst een eigen woning koopt en daarvoor een lening afsluit. Je kunt kiezen uit twee hypotheekvormen: de lineaire of annuïteitenhypotheek.
De maximale hypotheek die je bij een geldverstrekker kunt sluiten is 100% van de marktwaarde van de woning. De precieze hoogte is afhankelijk van het type woning en de hoogte van het inkomen. Ook als je op grond van jouw inkomen meer kunt lenen is de marktwaarde van de woning het maximum. Dat betekent dat je extra geld achter de hand moet houden voor de bijkomende kosten. Die bedragen ca. 5 tot 8% van de koopprijs. Denk aan overdrachtsbelasting, advieskosten, taxatiekosten en de rekening van de notaris. Stel je koopt een huis dat € 200.000 waard is, dan heb je uit eigen middelen ca. € 15.000 nodig voor de hypotheekkosten. Ben je als starter van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Lees hier dan alles over in onze blog.
Als je extra geld nodig hebt voor energiebesparende maatregelen (denk aan isolatie en een warmtepomp) kun je een verduurzaam hypotheek overwegen. Hiermee creëer je extra mogelijkheden om je huis te verduurzamen.
De meeste starters hebben nog weinig kunnen sparen, terwijl hun inkomen te laag is om het hele hypotheekbedrag te lenen. Mogelijk geldt dat ook voor jou. In zo’n geval moet je een beroep doen op aanvullende middelen, zeker als je een studieschuld hebt. Het is handig als je bij je ouders een lening kunt afsluiten, een zogenaamde familiehypotheek. Met een schenking voor de aankoop van je eerste huis ben je natuurlijk helemaal goed geholpen. Als je ouders of iemand anders garant wil staan is dat ook gunstig.
Mogelijk kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De geldverstrekker heeft dan meer zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat onverhoopt niet meer kan. Met de NHG krijg je een rentekorting die kan oplopen tot wel 0,7%.
Starters liggen bij de bank extra onder het vergrootglas. Heb je een vaste baan en kun je een werkgeversverklaring laten zien? Of heb je een tijdelijk contract? Heb je een hypotheek nodig voor een nieuwbouwhuis of een bestaand, oud huis? Wil je de hypotheek op één of twee inkomens afsluiten? Moet je een overlijdensverzekering afsluiten? Allemaal zaken die meewegen bij de beoordeling door de hypotheekverstrekker. Een gedegen advies van een van onze hypotheekadviseurs is daarom onontbeerlijk.
Het kopen van je eerste huis is een spannende aangelegenheid. Je krijgt met veel nieuwe zaken te maken. Laat je goed informeren en neem contact met ons op.
Maak nu een afspraak voor een gratis 1e hypotheekgesprek.
0183 67 29 99hypotheken@vanekeren.nl