Heb je geen financiële ruimte om te sparen voor de uitvaartkosten en wil je zekerheid? Sluit een uitvaartverzekering.

Wees eens eerlijk: weet jij wat de kosten van een uitvaart bedragen? Veel mensen onderschatten de kosten van een uitvaart. Vergis je niet: een gemiddelde uitvaart kost circa € 8.000. Natuurlijk zijn de kosten van de uitvaart afhankelijk van de vorm van de uitvaart (crematie of overlijden), de locatie van de plechtigheid en de volgauto’s.

Heb je al nagedacht hoe jouw uitvaart eruit moet zien? Cremeren is het goedkoopst omdat je slechts éénmalig een bedrag voor de crematie(plechtigheid) betaalt. Een begrafenis is duurder omdat je onder andere te maken hebt met grafrechten en het kopen van een grafsteen.

Vormen van uitvaartverzekeringen

Natura uitvaartverzekering
In de eerste plaats stelt de natura uitvaartverzekering een aantal goederen en diensten na het overlijden van de verzekerde beschikbaar. Het betreft een basispakket die je kunt uitbreiden met aanvullende diensten. Na het overlijden van de verzekerde schakelt de verzekeraar de uitvaartverzorger in. Hij/zij stemt samen met de nabestaanden af welke goederen en diensten uit het basispakket worden aangesproken. Maak je van bepaalde goederen en diensten geen gebruik? Dan krijg je geen teruggave van geld.

Kapitaalverzekering
In tegenstelling tot de natura uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden bij overlijden van de verzekerde een geldbedrag uitgekeerd. Bovendien kunnen de nabestaanden zelf een uitvaartverzorger inschakelen. Samen met de uitvaartverzorger kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen.

Koopsom uitvaartverzekering
Bij een kapitaal- en natura uitvaartverzekering betaal je jaarlijks een premie voor een vooraf bepaalde verzekeringsduur. In tegenstelling tot de koopsom uitvaartverzekering stort je éénmalig een bedrag (de koopsom) aan je natura uitvaartverzekeraar. Eveneens als bij de kapitaalverzekering wordt er na overlijden van de verzekerde het verzekerde bedrag uitgekeerd. Je kunt zelf een uitvaartverzorger inschakelen en samen met hem/haar de uitvaart regelen.

Belastingvrijstelling

Je vraag je natuurlijk af of je over de uitkering inkomstenbelasting moet betalen. Als je aan de onderstaande voorwaarden voldoet, is er een volledige vrijstelling van toepassing.

  • De uitvaartverzekeraar keert geld (in natura) uit bij overlijden van jezelf, je fiscale partner, een bloedverwant of aanverwanten.
  • De uitvaartverzekering is apart afgesloten en keert alleen bij overlijden van de verzekerde uit.
  • Het verzekerde bedrag is lager dan € 7.118 (2019).

Is het verzekerde bedrag hoger dan € 7.118 (2019)? In dat geval moet de totale waarde van het verzekerde bedrag opgeven worden in Box 3 van je aangifte inkomstenbelasting. Een uitzondering op deze regel is als de waarde in het economisch verkeer lager is dan € 7.118. Deze waarde kun je bij je uitvaartverzekeraar opvragen.

Jij wilt toch ook graag de uitvaart van je gezinsleden en jezelf goed hebben geregeld? Laat je daarom goed informeren over de mogelijkheden. Wij doen dat vrijblijvend en kosteloos. De koffie staat klaar op ons kantoor. Wat heb je te verliezen? Maak direct een afspraak.