Toename van AED’s maakt Gorinchem heel ‘hartvriendelijk’

AED in Gorinchem: van levensbelang. De kans groeit dat je in Gorinchem snel en adequaat wordt geholpen, mocht je er onverhoopt door een hartaanval worden getroffen.


De afgelopen weken werden bij Van Ekeren tientallen medewerkers en buurtbewoners getraind tot burgerhulpverlener. De opleiding was nog een cadeau van het bedrijf aan de buurt, na de sponsoring van de aed die om de hoek bij het kantoor op de kop van Dalem hangt. Een aed – oftewel defibrillator – vergroot de overlevingskans bij een hartstilstand weliswaar van 10 naar 70 procent, maar er moeten wel burgerhulpverleners in de buurt zijn die ermee om kunnen gaan.

De werkgroep HartVeilig Wonen Gorinchem stelde zich onlangs ten doel 1 procent van alle Gorcumers op te leiden tot burgerhulpverlener en voor iedereen een altijd beschikbare aed te realiseren binnen een straal van 500 meter. Deze doelen worden al bijgesteld.

Complete dekking

,,In maart stonden we op 451 vrijwilligers die een training hebben gevolgd”, zegt Alexander Noppert, voorzitter van de werkgroep. ,,Dus die procent hebben we gehaald. Er zijn 41 aed’s in de stad, maar die hangen niet allemaal buiten. Er zijn nog blind spots. We willen naar complete dekking en daarna de straal van 500 naar 300 meter brengen.” Instructeur Fred Biesheuvel, een van de initiatiefnemers achter HartVeilig Gorinchem, leert vrijwilligers reanimeren en aed te bedienen. ,,De borst vijf centimeter indrukken? Dat is best veel”, merkt een deelnemer op. Susan Viveen, die de training als een van de medewerkers van Van Ekeren eerder volgde, lacht: ,,Je gaat het morgen wel voelen. Reanimeren is lastiger dan het bedienen van de aed.”

Een bereikbare AED in Gorinchem / Dalem

In de pauze vertelt een nieuwe vrijwilliger dat ze twintig jaar geleden eens zo’n training kreeg. ,,Nu we een bereikbare aed in Dalem hebben vond ik dat ik op het aanbod moest ingaan. Als je de gelegenheid krijgt anderen te helpen, moet je dat doen, toch?” Afgelopen weekend kwam aan de overkant van de Graaf Reinaldweg weer een nieuwe aed, in Fort Ruigenhoek in Hoog Dalem. Die is betaald door bewoners en sponsors uit de buurt.

Meer weten?

Neem contact op met Jesse
Jesse Van Ekeren
0183-672999
jesse@vanekeren.nl
Bekijk meer berichten