Reanimatiecursus AED

Goed voornemen? Doe mee aan de gratis reanimatiecursus AED in Dalem!


Sinds kort hangt er een Automatische Externe Defibrillator (AED) aan de muur bij het tankstation Q8 gelegen aan de Beatrixlaan 2 te Dalem. De veiligheid en overlevingskans bij een hartstilstand in Gorinchem Oost en Dalem is daarmee aanzienlijk vergroot. Bij een hartstilstand telt namelijk elke minuut. De AED is beschikbaar gesteld door Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen gevestigd aan de Beatrixlaan 2a te Dalem.

“Een AED in de buurt kan precies het verschil zijn tussen leven en dood van een mens. De overlevingskans bij gebruikmaking van een AED kan oplopen tot 70%”, aldus Jesse van Ekeren mede eigenaar van Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen. Voornoemde uitspraak wordt bevestigd door Bianca van Drenth, burgerhulpverlener van HartVeilig Wonen. “Een ambulance heeft tijd nodig om ter plaatse te komen. Het snel kunnen gebruiken van een AED verhoogt de kans om een hartaanval te overleven”.

Gemiddeld worden per week 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Dat zijn bijna twee personen per uur. Door de aanwezigheid en het gebruik kunnen maken van een AED kan de overlevingskans oplopen van 10% naar 70%.


Image

Het is belangrijk om in elke woonwijk een AED beschikbaar te hebben. Daarnaast is het cruciaal dat er voldoende burgerhulpverleners zijn die een AED kunnen bedienen. Hoe meer vrijwilligers des te beter de veiligheid van een woonomgeving in dezen. Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen organiseert voor tien buurtbewoners een gratis reanimatiecursus AED. De vrijwilligers kunnen na afronding van de cursus via de HartslagNU-app hun beschikbaarheid en adres c.q. locatie doorgeven.

Je bent dan oproepbaar en jij kunt als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de veiligheid van de buurt en het redden van mensenlevens.

Voor de voorzitter Ellen Langhorst van de Festiviteitenvereniging Dalem is, met het beschikbaar stellen van een AED, een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. “Wij vinden de aanwezigheid van voldoende AED's en vrijwilligers in de regio die de AED's kunnen bedienen belangrijk.


De werkgroep HartVeilig Wonen Gorinchem brengt momenteel de blindspots in kaart en inventariseert het aantal AED’s. Woon je in Gorinchem of Dalem, heb je een AED en twijfel je of je AED geregistreerd staat bij voornoemde werkgroep? Meld je alsjeblieft hier aan.