Rentemiddeling

Verlaag je maandlasten met rentemiddeling

Rentemiddeling is een aantrekkelijke manier om je maandlasten te verlagen. Vooral als de actuele rente aanzienlijk lager is en de rentevast periode nog lang duurt.

Bij rentemiddeling breek je de huidige rentevast periode van je hypotheek open en spreek je een nieuwe rentevast periode af. De boete over de misgelopen rente voor de resterende periode wordt verwerkt in het nieuwe rentepercentage. Het voordeel is dat je de boete niet in één keer betaalt, maar dat deze wordt uitgesmeerd over een langere periode.

Voorbeeld

Het rentepercentage van jouw hypotheek is 4%. Dit rentepercentage staat nog 5 jaar vast. Voor een rentevast periode van 10 jaar is de actuele rente 2%. De geldverstrekker loopt bij rentemiddeling dus 5 jaar lang 2% per jaar mis, in totaal 10%. Ter compensatie zal de geldverstrekker bij een looptijd van 10 jaar een renteopslag toepassen van 1% per jaar (10%:10). Het nieuwe rentepercentage over de nieuwe rentevast periode van 10 jaar wordt dan 3% (2% + 1% renteopslag).

Is rentemiddeling altijd verstandig?

In een aantal gevallen is rentemiddeling niet aan te bevelen. Bijvoorbeeld als je een spaar- of bankspaarhypotheek hebt. Het langere rentepercentage wordt namelijk gecompenseerd door een hogere inleg voor de spaarpremie. Je schiet er dus niets mee op, terwijl je wel kosten voor het omzetten van je hypotheek moet maken.

En als de rente nog verder lijkt te gaan dalen, is het verstandig nog even te wachten. Mogelijk kun je profiteren van een nóg lagere rente.


Meer weten over de mogelijkheden en voorwaarden

‘Rentemiddeling is alleen mogelijk bij je eigen geldverstrekker. Als je naar een andere bank overstapt, is rentemiddeling niet mogelijk. Ik informeer u graag over de mogelijkheden en voorwaarden.’ 

Ton Zijderveld | Hypotheek- en Verzekeringsadviseur | 0345-632100

Anne-Marie Hoogendoorn