Verhuurhypotheek

Ontdek wat je kunt financieren

Rendement op je vermogen

Je hebt een aardige som geld gespaard. De spaarrente is inmiddels tot bijna 0 procent gedaald. Je rendement is daardoor bijna 0 of zelfs negatief. Het heffingsvrije vermogen zonder fiscale partner is namelijk € 30.360 (2019) en met fiscale partner € 60.720 (2019). Als je € 100.000 hebt gespaard, veronderstelt de fiscus dat je een rendement van 1,935% (2019) op je belastbaar vermogen maakt. De meeste banken geven slechts een spaarrente van maximaal 0,2%. In het voornoemde geval zal je dus een negatief rendement van 1,735% op je belastbaar vermogen hebben.

Wat is een verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek/beleggingshypotheek is een hypotheek op een woning dat je koopt om te verhuren aan familie of derden.

Wat zijn de kenmerken van een verhuurhypotheek

  • Het maximale bedrag wat je kunt lenen is afhankelijk van de geldverstrekker. Meestal betreft het een percentage van 65 of 80% van de waarde van de woning in verhuurde staat.
  • Je kunt de verhuurhypotheek afsluiten voor nieuwbouw- en bestaande woningen. De verbouwing van een bestaande woning mag maximaal een bepaald percentage van de lening bedragen.
  • Ook bij een verhuurhypotheek kun je kiezen uit de hypotheekvormen annuïteit, lineair en aflossingsvrij.
  • Voor de verhuurhypotheek geldt een hogere rente dan voor een hypotheek voor eigen bewoning.

De risico’s van een verhuurhypotheek

  • De huurinkomsten kunnen tegenvallen.
  • De kosten van de woning vallen hoger uit dan begroot.
  • Huurders in Nederland zijn bijzonder goed beschermd. De huurder heeft recht op huurbescherming.
  • De inkomsten uit de verhuur vallen meestal in Box 3, maar soms in Box 1. Dit heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting.

Ramon Putters

'Wij geven je graag persoonlijk advies over je investering. Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Wij helpen je graag bij het zoeken van de juiste oplossing die bij jou past", aldus Ramon Putters, hypotheekadviseur bij Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen.