Startershypotheek

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheek voor iemand die voor het eerst een eigen woning koopt en daarvoor een hypotheek afsluit. Je kunt kiezen uit twee hypotheekvormen lineair of annuïteiten.

Een lineaire hypotheek

Iedere maand los je gedurende de gehele looptijd hetzelfde bedrag per maand af. Bij een lening van € 180.000 euro en een looptijd van 360 maanden) los je elke maand € 500 (180.000/360) af. Je hypotheekschuld wordt elke maand lager waardoor je hypotheekrente gedurende de looptijd ook afneemt. Je netto maandlasten nemen daardoor ook elke maand af.

Een annuïteitenhypotheek

Je betaalt elke maand een vast bedrag. Het vaste bedrag bestaat uit een aflossingsdeel en een intrestdeel. In het begin van de looptijd is het aflossingsdeel laag en het intrestdeel hoog. Naarmate de looptijd verstrijkt, wordt het aflossingsdeel groter en het intrestdeel lager. Je netto maandlasten stijgen dus gedurende de looptijd. Het fiscaal voordeel neemt immers af door dat je maandelijks steeds minder intrest betaalt.

Hoeveel geld heb je nodig?

De maximale hypotheek die je bij een geldverstrekker kunt sluiten, is 100% van de marktwaarde van de woning.

Naast de koopprijs van de woning zijn er bij bestaande bouw ook nog de kosten koper (circa 5 tot 8% van de koopprijs).

Je moet dan denken aan bijvoorbeeld overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Zorg dat je voldoende hebt gespaard om deze hypotheekkosten uit eigen zak te kunnen betalen.

Hoe werkt een startershypotheek?

Het grote verschil met de normale procedure om een hypotheek aan te vragen, is het feit dat het nogal eens voorkomt dat de starter niet voldoende inkomen heeft om een lening te kunnen krijgen.

De geldverstrekker wil dan weten op welke wijze het tekort op de normale hypotheek wordt opgelost. In een dergelijke situatie kan een familielening, schenking, borgstelling of starterslening uitkomst bieden.


Jos Den Adel Jos Den Adel

"Mogelijk kun je bij het afsluiten van je hypotheek gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De geldverstrekker heeft dan meer zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt. Extra voordeel is dat je een rentekorting krijgt die wel kan oplopen tot 0.7%", aldus Jos den Adel hypotheekadviseur bij Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen.

Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Wij helpen je graag.