Rentemiddeling

Aantrekkelijk bij een blijvende lage rente

Wat is rentemiddelen?

Bij rentemiddelen koop je jou bestaande rentevast periode af en spreek je een nieuwe rentevaste periode af met je bestaande geldverstrekker. Je kunt rentemiddelen alleen bij je bestaande geldverstrekker bedingen. Je betaalt wel een boeterente voor het openbreken van je huidige rentevaste periode. Het voordeel is dat je deze boete niet in één keer betaalt.

Voorbeeld

Je huidige rentepercentage is 4%. Dit rentepercentage staat nog 5 jaar vast. Voor een rentevast periode van 10 jaar is nu een rentepercentage van 2% van toepassing. De geldverstrekker loop bij rentemiddeling dus 5 jaar lang 2% per jaar mis. Is in totaal 10%. Ter compensatie zal de geldverstrekker een renteopslag toepassen van 1% per jaar bij een looptijd van 10 jaar (10%:10). Het nieuwe rentepercentage over de nieuwe rentevast periode van 10 jaar wordt dan 3% (2% + 1% renteopslag).

Is rentemiddeling altijd verstandig?

In een aantal gevallen is rentemiddeling niet verstandig. Je moet dan bijvoorbeeld denken bij een spaar- of bankspaarhypotheek. Doordat het rentepercentage lager wordt, zal je namelijk wel meer spaarpremie moeten inbrengen.

"Je kunt alleen voordeel hebben van rentemiddeling als de hypotheekrente de komende jaren flink stijgt. Is dat niet het geval dan levert rentemiddeling niets op", aldus Anne-Marie Hoogendoorn.  

Bel ons voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Wij helpen je graag.

Anne-Marie Hoogendoorn