Hypotheek oversluiten

Wanneer is je hypotheek oversluiten voordelig?

In ieder geval als de rente waar tegen je de nieuwe lening kunt afsluiten lager is dan de rente op je bestaande hypotheek. Let echter wel op de adders onder het gras.
Onderstaand een aantal situaties nader uitgelegd.

De rentevaste periode is nog niet afgelopen
Bij het tussentijds oversluiten van de hypotheek wordt je geconfronteerd met een boeterente voor het vervroegd aflossen van de bestaande hypotheek en de kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

De rentevastperiode is afgelopen
De geldverstrekker zal je aan het einde van de rentevastperiode een nieuwe en vaak lagere aanbod doen. Dit is echter het moment om een hypotheekadviseur in te schakelen. De mogelijkheid is namelijk aanwezig dat je bij een andere geldverstrekker een lagere rentepercentage kunt bedingen. Daarnaast heb je het voordeel dat je aan het einde van de rentevastperiode geen boeterente betaalt als je je hypotheek oversluit.

Oversluiten van een spaarhypotheek
Een lagere hypotheekrente heeft als nadeel dat je maandelijks meer moet inleggen om aan het benodigde eindkapitaal te komen. Het voordeel van het kunnen afsluiten van een lagere rente wordt daarmede grotendeels teniet gedaan. Bij een hogere hypotheekrente heb je namelijk het voordeel dat je spaarrente ook hoger is en je daardoor minder moet inleggen om tot het benodigde kapitaal te komen. Bij een lineaire- of annuïteitenhypotheek wordt het voor- of nadeel minder gedurende de looptijd. Het hypotheekbedrag wordt namelijk lager.


"Wij helpen je graag bij het kiezen van de beste oplossing en het vinden van de juiste geldverstrekker. Bel ons voor het maken van een afspraak. Wij helpen je graag. Jouw zorg is onze zorg", aldus Ton Zijderveld hypotheekadviseur bij Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen.

Ton Zijderveld