Hypotheek en studieschuld

En toch de mogelijkheid om je droomhuis te kopen

Studieschuld en een hypotheek?

Ook als je een studieschuld hebt, kun je gewoon een huis kopen. Het nadeel met een studieschuld is wel dat je minder hypotheek kunt krijgen.

Waar wordt naar gekeken bij een studieschuld?

Als je een studieschuld hebt opgebouwd van voor 1 september 2015, dan moet je deze studieschuld binnen 15 jaar terugbetalen. Bij het berekenen van de hypotheek wordt door de geldverstrekker verondersteld dat je elke maand 0.75% van je totale studieschuld terugbetaalt aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Als je een studieschuld op of na 1 september 2015 hebt opgebouwd, dan kun je deze in 30 jaar aflossen. Bij het berekenen van de hypotheek gaat de geldverstrekker ervan uit dat je elke maand 0.45% van je totale studieschuld aan DUO terugbetaalt.

De hypotheekverstrekker gaat helaas uit van de oorspronkelijke studieschuld. Alleen als je extra aflost, mag de geldverstrekker uitgaan van de oorspronkelijke schuld minus de extra afgeloste bedragen.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een studieschuld van € 20.000 uit de periode van voor 1 september 2015. Hiervan weegt 0.75% mee als maandlast. In dit geval betreft het een bedrag van € 150 (0.75%* € 20.000) per maand. Dit bedrag gaat af van het bedrag dat je maximaal kunt besteden aan je hypotheek.

Tip

Heb je nog slechts een klein bedrag van je studieschuld openstaan? Dan loont het de moeite om versneld af te lossen. 

Moet je een studieschuld vermelden?

Een geldverstrekker weet niet of je een studieschuld hebt. Deze schuld staat namelijk niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Onderstaand een aantal redenen om deze studieschuld wel te vermelden te weten:

  • Je wilt voorkomen dat je een onverantwoorde lening aangaat;
  • De Nationale Hypotheek Garantie (NHG), indien van toepassing, komt te vervallen als achteraf blijkt dat je je studieschuld hebt verzwegen. Je bent dan alsnog aansprakelijke voor een eventuele restschuld;
  • De geldverstrekker kan de lening intrekken als de geldverstrekker na het sluiten van de hypotheek achter komt dat een studieschuld is verzwegen.

"Wees bewust van de gevolgen van het vooraf niet vermelden van je studieschuld bij het sluiten van een hypotheek. Neem contact met ons op. Wij helpen je graag", aldus Susan Viveen.
Susan Viveen