Nationale Hypotheek Garantie

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Het afsluiten van een hypotheek is niet zonder risico. Je kunt je baan kwijtraken, langdurig ziek worden of je relatie eindigt. Allemaal redenen waarom het moeilijk kan worden om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. In het uiterste geval bouw je schulden op en moet je je huis verkopen.

Als de verkoopprijs lager is dan het hypotheekbedrag blijft een restschuld over. Het is fijn als je dan kunt terugvallen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met NHG krijg je hulp bij het afbetalen van je schulden. Onder bepaalde voorwaarden wordt de restschuld kwijtgescholden.

Voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Er gelden enkele voorwaarden om voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen. Het aankoopbedrag inclusief kosten en verbouwingswerkzaamheden mag niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Voor 2020 is dat bedrag vastgesteld op € 310.000. Als je energiezuinige maatregelen treft, is het maximumbedrag 6% hoger, namelijk € 328.000. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je inderdaad investeert in verduurzaming van je huis. Denk aan isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen.

Kosten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig provisie, de NHG-premie. In 2020 betaal je voor de NHG-premie 0,7% van het complete hypotheekbedrag. Deze extra kosten verdien je snel terug, omdat je met NHG in de meeste gevallen een lagere hypotheekrente betaalt. Net zoals de hypotheekrente is de NHG-premie voor de belasting aftrekbaar.

De NHG-hypotheek op een rij

  • Je betaalt eenmalig provisie, de NHG-premie.
  • Onder bepaalde voorwaarden wordt de restschuld terugbetaald als je de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen.
  • In de meeste gevallen betaal je met een NHG-hypotheek minder hypotheekrente.

Ramon Putters
‘De Nationale Hypotheek Garantie kan je net dat extra zetje geven om een hypotheek af te kunnen sluiten. Ik zoek het graag voor je uit. Bel me  voor een afspraak.’
 
Jos den Adel | Hypotheekadviseur | 0183-672999